Frequently Asked Questions

Language:         2022-09-25 15:56 Hoeveel schijf ruimte is nodig voor Big Sur?

Voor macOS 11 Big Sur heb je zo'n kleine 15 GB vrije opslagruimte nodig op je harde (SSD) schijf. Desalniettemin raden we je aan om ongeveer 20 á 25 GB vrije ruimte te hebben op je Mac. Hierdoor zal niet alleen de installatie soepeler lopen, ook zal macOS beter functioneren. De hoeveelheid beschikbare vrije ruimte kun je controleren via  ▸ Over deze Mac ▸ Meer info ▸ Opslag. Is dit minder dan 15GB dan raden we aan bestanden en applicaties te verwijderen van je Mac. Probeer dit te doen tot je beschikt over ongeveer 25GB vrije ruimte.

2022-09-25 15:56 Installatie Big Sur
In de dagen voor de lancering is het aan te raden om alle applicaties op je Mac te updaten naar de laatste versie. De afgelopen tijd hebben ontwikkelaars namelijk hun best gedaan om hun programma's geschikt te maken voor macOS Big Sur. Hierdoor zullen de apps werken na de software-update en niet voor problemen zorgen. De programma's op je Mac kun je updaten via de Mac App Store, wanneer je deze niet in de App Store hebt gekocht moet je handmatig controleren of er updates zijn voor de applicatie. Dit kan vaak via de applicatie zelf of online via de website van de ontwikkelaar. Let wel, het kan zijn dat een app geen update krijgt voor Big Sur en daardoor niet zal werken. Met behulp van deze lijst kun je controleren of een app werkt onder macOS 11.


2022-09-25 15:56 Opschonen oude power pc apps.

Sinds OS X 10.7 Lion is het niet meer mogelijk om PowerPC software te gebruiken op je Mac, dus ook niet meer onder macOS Big Sur. Hetzelfde is ook het geval voor 32-bits applicaties, deze worden sinds macOS Catalina niet meer ondersteund. Dit wil zeggen dat je ook onder macOS Big Sur geen 32-bits apps meer kunt gebruiken. Het beste kun je deze oude applicaties updaten of een 64-bits variant installeren. Als de ontwikkelaar het afgelopen jaar je app niet heeft bijgewerkt naar 64-bits, dan zal dit waarschijnlijk niet meer gebeuren. Je kunt dan beter opzoek gaan naar een alternatief en deze apps verwijderen.

Via het Systeemoverzicht op je Mac kun je snel achterhalen welke apps op je Mac nog 32-bits zijn. Zo zie je in één oogopslag welke apps je moet update of vervangen. Hoe je dit precies controleert leggen we uitgebreid uit in dit stappenplan.


2022-09-25 15:56 Maak een backup voor installatie Big Sur.

Software en een Mac, het blijft technologie en er kan altijd iets fout mee gaan. Daarom is het een must om te beschikken over een goede back-up (reservekopie) van je Mac en bestanden. Het makkelijkste is om gebruik te maken van een Time Machine reservekopie, voer deze daarom ook regelmatig uit en maak voor het installeren van de macOS-update nog een laatste kopie. Mocht je niet beschikken over deze functie plaats dan alle belangrijke documenten, bestanden en dergelijke op een externe harde schijf (USB stick, etc) of online in bijvoorbeeld iCloud Drive of Dropbox. Zo heb je altijd nog een kopie van de bestanden mocht er iets mis gaan met de installatie van macOS.

2022-09-25 15:56 Voorbereiden op de nieuwe versie Big Sur.

Bij de aankondiging van macOS Big Sur hebben we de meest gestelde vragen verzameld in een handige macOS Big Sur FAQ. Hierin worden de nieuwe functies en opties besproken die macOS 11 met zich meebrengt. Daarnaast hebben we al een aantal tips gepost speciaal voor Big Sur, deze vind je hieronder terug. macOS Big Sur voegt bedieningspaneel toe aan de Mac macOS 11 geeft de Mac een compleet nieuwe look Nieuwe functies voor de AirPods en AirPods Pro op de Mac Iconen in de menubalk toevoegen, verplaatsen of verwijderen Overzicht van alle macOS Big Sur vernieuwingen


 < 1 2 3 >